Friday, April 5, 2019

උඩගෙදර කතා 137. ("රත්තරන් බහුලයි.)

"රත්තරන් බහුලයි......"

"ඇයි අම්මේ අප්පච්චිට ඩෝං ගිහිං... "
"දවල් කෑම කාල ඉවර වුන වෙලාවේ ඉඳල ඔහොම තමයි.. "
"චූටිට මොනවත් කිව්වද?"
"නෑ... නෑ... FB බලනවටයි, අලුත් media pad එක ගත්තටයි අදත් .. "
"නෑ.. නෑ.. එහෙම මොකුත් කිව්වෙ නෑ."
"මං ආවා කියල ඔලුව ඉස්සුවේවත් නෑ... කොට කොට ඉන්න එකට මං එබිල බැලුවා. 'රත්තරන් බහුලයි... ' කියල මොකක්දෝ ටයිප් කරලා දැක්කා."
"අර ශ්‍රී නදීකා ජුවෙලර්ස් කියලා එකකින් අවුරුදු පැතුමක් ඇවිත්. කාටද මුද්දක් අරන් දුන්නේ කියලා මං විහිලු කෙරුවා. ඒකටද දන්නෙ නෑ එහෙනං.."
"බලමුකො.. "

"මොනවද අම්මේ කන්න තියෙන්නේ... වෑංජන?"
"කතුරු මුරුංගා කොල තෙල්දාලා, ගමේ රාබු අලයි කොලයි එකට මැල්ලුම, කරවිල උයලා.. "
"හ්ම්... ගෙදර තිත්ත අඟුනයි ගොටු කොලයි තිබුනනෙ. ඒ එකක්  සලාදේ හදන්න තිබුනනෙ අම්මේ.."
"ඔය තියෙන්නේ ඕනෑ නං හදා ගන්න එකයි... "
"අනේ අම්මේ මෙහෙම කරව්ල මාලුව කෑවැහැකියැ..."

                                   *                                  *                                    *

                           කොච්චර තිත්තයි තිත්තයි කිව්වත් අපෙ ගෙවල් වලට කරවිල නොගෙන ඉන්නවායැ. නොකා ඉන්නෙත් නෑ. ඒ කියන්නේ කරවිල ගුනයි විතරක් නෙවේ. රසයිත්
                           කරවිල ස්වාභාවිකවම තිත්තයි. නම කිව්ව ගමං මතක් වෙන්නේ ඒ තිත්ත. ඒත් ඉස්සර කාලේ ඉඳලම කරවිල තිත්ත අඩු කරන විදියවල් අපේ ගෙවල් වල තියෙනවා. පොල් වතුරත් දාලා උයන එක, ලුනු වතුර දාලා කොරහේ අතුල්ලන එක, ගොරක කෑලි දෙක තුනක් දාලා තම්බන එක වාගේ... කරවිල වෑංජන හදන විදියවලුත් ගොඩයි.

01. ඉස්සර නං බහුලවම කළේ මැල්ලුම හදන එක. ඇඹුල් කැත්තෙන් හීනියට ලිය ලිය ලුණු වතුර තියෙන කොරහට දානවා. කොරහේ හොඳට අතුල්ලලා සෝදලා මිරිකාගෙන, මිරිස් තුන පහයි, කහ බින්දුවකුයි, රතුලූණු, කරපිංචා වාගේ ඒවත් දාලා වතුර ටිකක් එක්ක ලිපේ තියනවා. වතුර වැඩි කරගෙන කරවිල බෙරි වෙන්ට නම් දෙන්ට එපා. මේවා තරමකට තැම්බුනාම එක්කෝ ඔය විදියටම, අබ ටිකක් පුපුරවලා තෙල් ටිකක් දානවා, එහෙම නැත්තං අඹරා ගත්ත පොල්, සුදු ලූනු, ගම්මිරිස් ඇට දෙක තුනක් කලවම් කරලා තෙල් දානවා.

02. කරවිල වෑංජනය / ඇඹුල හදලා ගන්න එකත් බොහොම කෙරෙනවා. මෙහෙම හදන්ට කරවිල ලොකු තීරු වලටයි කපා ගන්නේ. ඒවා ගොරක බික් දෙක තුනක් එක්ක ටික වෙලාවක් තම්බලා වතුර පෙරා ගන්නවා. මිරිස් තුනපහ, රතුලූනු, රම්පෙ කරපිංචා, පොල්කිරි එක්ක, උලුහාල් ටිකක් බැදුන තෙලට දාලා බානවා. මේවා එක්කෝ අර තැම්බුව ගොරක එක්කම උයන්නේ. එහෙම නැතිනම් ඒවා අයින් කරලා තක්කාලි ගෙඩියක් කපලා දාලා උයා ගන්ටත් පුලුවන්.

03. අර මාලු මිරිස් පුරවලා උයන්නේ තැවරෙන්ට.  අන්න ඒ වගේ පොඩි කරවිල ගෙඩි වල මදේ අයින් කරලා ඒ ෆිලිං එකම දාලා කිරෙන් උයලා ගන්නවා සමහර අය.

04. ලොකු තීරු උණුවතුරේ යන්තම් තම්බලා අරන් තුනපහ ලූනු උම්බලකඩ අමු මිරිස් කලවම් කරලා කිරි නොදා තෙල් දාලත් ගන්නවා.

05. මේ ඔක්කොටෝම වැඩිය දැන් ජනප්‍රිය වෙලා තියෙන්නේ, කිසි ගුණයක් නැති, බැදපු කරවිල සලාදේ. මේකට ගන්නේ රුපියලේ සත පනහේ සයිස් එකට ලියා ගත්ත කරවිල. ඒවා කරුස් කුරුස් වෙනකල් තෙලේ බදිනවා. වැඩිපුර බැදුනොත් දත් මදින්ට තමා ගන්ට වෙන්නේ...! දැන් ඒකට ලියා ගත්ත අමු මිරිස්, ලූනු, (කන අය!) උම්බලකඩ, තක්කාලි (හෝ දෙහි ඇඹුල්) දාලා කලවම් කර ගන්නවා. මේ සලාදේ ජනප්‍රිය වෙන්ට හේතුව ඒක තිත්ත නෑ. රසත් වැඩී. කෑමට ගන්ට කිට්ටු කරලා කලවම් කර ගත්තොත් ක්‍රිස්පි ගතිය සෑහෙන්ට බේරා ගත්තෑකි.

                                 *                                  *                                  *

                           කරවිල දිය වැඩියා රෝගීන්ට බොහෝම ගුණයි. සමහර අය අමු කරවිල  කොටලා මිරිකලා බොනවා කියලත් කියනවා.පොඩි අයගෙ එහෙම පණු රෝගත් අඩු කරනවා. හමේ රෝග වලට ගුණයි විතරක් නෙවේ... හම පැහැපත් කරනවා. රන්වන් පාටට... ඒ ඇයි කියලා දන්නෙ නෑ නේද? කරවිල වල රත්තරන් බහුලයි. තිත්ත රස ආහාර කොයි එකෙත් රත්තරන් තියෙනවා කියනවා.

                           කරවිල වර්ගත් දෙකක් තුනක් තියෙනවා. අපි සාමාන්‍යයෙන් කෑමට ගන්න කරවිල වලින් කොල පැහැති ගෙඩි ගුණයෙන් වැඩිලු. ඒ වාගෙම බටු කරවිල කියන කුඩා වර්ගයේ ගුණය ඉතා ඉහලයිලු. තුඹ කරවිල රසවත් ගුණවත්. ඉස්සර කැලෑවෙන් කඩා ගත්ත තුඹ කරවිල (තුඹ කියලා විතරයි කීවේ.) වල තිබුනේ කිරි රසක්. ඉදෙන වෙනත් වෑන්ජනයක තැම්බෙන්ට ඇරලා පොඩ් අයට නිකං කන්ට දෙනවා. ඒ තරම් රසයි. තුඹ කරවිල ආර්ථික බෝගයක් වුනාට පස්සේ තිත්ත රසයක් එක් වෙලා. සාමාන්‍ය කරවිල එක්ක පරාගණය වීමෙන් වෙන්ට ඇති. කැලෑවේ හැදෙන තුඹ වැල් වලින් අවුරුදු කීපයක් පලදාව ගන්ට පුලුවන්. ඒවායේ අල ගෙනත් ගෙවල් වල හිටවන්ට මිනිස්සු බයයි. වැරදි රූප කැපිලා තමන් අතින්ම හූනියම් වැලලෙයි කියලා.. !

                                *                                  *                                      *

"අම්මේ, අප්පච්චි තරහ වෙලා ඉන්නේ ඇයි කියලා මට නං තේරුනා. කෝ අම්මේ අද පොල් කෑලි උලුප්පලා කරවිල වෑන්ජනේට දාන්ට අමතක වුනා නේද? ඒවා නැතිව කන්ට පුලුවන්යැ... අනික, බලන්ටකො අද වෑන්ජන කම්බිනේෂන් එක... කරවිල, කතුරු කොල, රාබු. ඔය ඔක්කොම ලාවට ලාවට හරි තිත්ත ඒවනෙ."
"මට ඒකත් අමතක වුනා... ! රත්තරං බහුල වුනාටම වැඩක්‍ යැ, කන්ටත් එපායැ නේද?"

                                                                                             simple"s"
2019.04.02

No comments:

Post a Comment